Акција

Текила

Текила

Текилата е срцето и душата на Мексико. Таа е национален пијалок на Мексико, а во минатото  воопшто не ни била произведувана на овој начин се додека конквистадорите не ги запознале со процесот на дестилација во 1530 година. Сигурно не го знаевте ова, како што не ги знаете ни следниве пет работи за текилата.

Повеќето пијалоци како на пример вискито или виното се чуваат во дабови буриња при што се случува процесот на стареење на пијалокот. За разлика од овие пијалоци од грозје и житарици, текилата се добива од растението агава (не е кактус како што многумина веруваат), кое е член на крин и амарилис фамилијата на цветни растенија. Додека некој текили како на пример reposado и anejo текилите на Milagro се чуваат во буриња (за разлика од сребрената текила на овој бренд), времето на стареење е кратко, затоа што ако остави текилата да старее во буриња повеќе од четири години ќе се уништи квалитетот на пијалокот. Сепак blanco текилата се флашира директно веднаш по дестилацијата, reposado (одморена) текила сппоред закон мора да биде чувана во буриња најмалку два месеца (најчесто се чува до шест месеци), anejo (стара) текила мора да биде чувана, исто така според закон, најмалку дванесет месеци (најчесто се чува осумнаесет месеци).

На растението плава агава му се потребни од 8 до 12 години да созрее, а по овој период срцето на растението наречено „pina“ поради тоа што наликува на ананас (pineapple), се собира. Собраната „pina“ вообичаено тежи околу 50 килограми и од неа можат да се произведат околу 12 шишиња на текила. Тајмингот е од суштинско значење при собирањето на плавата агава, па затоа и се вели дека процесот на стареење се случува во растението. Откако ќе поминат 8 до 12 години и растението ќе созрее, знаете дека сте многу блиску кога листовиет се помеѓу 150 и 240 сантиметри, дијаметарот на растението е од 215 до 365 сантиметри и стеблото (quiote) е распукано по средината на растението. Штом стеблото ќе распука, собуирањето на срцевината следи веднаш потоа затоа што ако се остави ќе се намали количината на шеќер во срцевината и нема да биде употреблива во процесот на правење на текила.

 

Подобри го барањето

Прикажи: Листа / Мрежа
Прикажи:
Сортирај по:
Tequila Tres Sombreros Gold
..
645 MKD 550 MKD
без ДДВ: 466 MKD
Tequila Tres Sombreros Silver
..
595 MKD 505 MKD
без ДДВ: 428 MKD
Tequila Camino Real Gold
Приказната за Текила Камино Реал или уште позната како "Кралскиот Пат" почнува во почетокот на ХХ_от век, на плантажите на Jalisco State, во познатото градче Текила, сместено на 2000 метри надморска височина. Таму "медот" се екстрахира од срцевината на растението Сино Агаве и откако два пати се дестилира на стариот начин во традиционалните ..
930 MKD
без ДДВ: 788 MKD
Pepe Lopez Gold
..
1,150 MKD
без ДДВ: 975 MKD
Olmeca Gold
..
1,170 MKD
без ДДВ: 992 MKD
Pepe Lopez Silver
..
1,150 MKD
без ДДВ: 975 MKD
Sierra Gold
..
1,010 MKD
без ДДВ: 856 MKD
Sauza Gold
..
1,000 MKD
без ДДВ: 847 MKD
Jose Cuervo Gold
..
1,130 MKD
без ДДВ: 958 MKD
Olmeca Silver
..
1,170 MKD
без ДДВ: 992 MKD
Sierra Silver
..
1,010 MKD
без ДДВ: 856 MKD
Sauza Silver
..
1,000 MKD
без ДДВ: 847 MKD
Tequila Camino Real Silver
Приказната за Текила Камино Реал или уште позната како "Кралскиот Пат" почнува во почетокот на ХХ_от век, на плантажите на Jalisco State, во познатото градче Текила, сместено на 2000 метри надморска височина. Таму "медот" се екстрахира од срцевината на растението Сино Агаве и откако два пати се дестилира на стариот начин во традиционалните ..
900 MKD
без ДДВ: 763 MKD
Jose Cuervo Silver
..
1,130 MKD
без ДДВ: 958 MKD
Pueblo
Pueblo
700 ml
..
700 MKD
без ДДВ: 593 MKD
UNIbank Diners credit_card MasterCard SecureCode Verified by Visa